Найбільш уловисті мормишки для літньої та зимової риболовлі

06.05.2023

Правильно підібране оснащення підвищує результативність рибальського дозвілля. Особливо гостро стоїть питання клювання у зимовий час. Підвищити ефективність закидів допомагає мормишка. Конструкція представляє невеликий гачок, впаяний у металевий сплав із отвором або вушком. Форма вантажу може бути круглою (дробинка), краплеподібною, фігурною. Щоб унеможливити хаотичні коливання, тіло оснащення симетричне. Тоді рухи матимуть правильну амплітуду, а наживка виконуватиме реалістичну гру. Як результат – ефективний лов на мормишку.

Види мормишки

Критеріїв класифікації багато. Популярним методом поділу є сортування за вагою – головною характеристикою грузила.

Виділяють такі види мормишки:

  1. Легкі (дрібні). Виконані із листового металу без додаткової напайки. Це маловагові дрібні приманки. Найбільш ефективно проявляють себе у стоячих та дрібних водоймах.
  2. Середні.Проміжна група. Універсальний клас, представників яких можна використовувати у більшості водойм. Оснащення легко пристосовується до поведінки води. Вироби виконані з олова. Можлива комбінація листового металу з наплавленням свинцю.
  3. Важкі. Необхідні для ловлі здобичі у водоймах великої глибини або з активною течією. Для виготовлення використовують свинець та вольфрам.
  4. Суперважкі. Великі вольфрамові оснастки. Гарні для хижої риби. Конуси, крабики, мальки та стукалки при однаковому зі свинцевими конструкціями розмірі важать у 2,7 разів більше. Швидко опускаються на глибину. Підходять для упіймання донних мешканців.

По окрасу присутній поділ на:

  • темні (сірі та чорні) приманки.
  • вироби зі сріблястим блиском.
  • вантажі із золотистим відливом.
  • світлі (фосфорні) приманки.
  • забарвлені фарбами екземпляри.

За особливостями конструкції розрізняють мотильні моделі та безнасадкові вироби. У чому їх особливості?

Уловисті мормишки з наживкою

У зимовий час природним чином активність риби знижується. Зберегти високу продуктивність клювання в холодний період допомагають мормишки з наживкою. Це класичне оснащення з подовженою цівкою для мотиля. Фіксація на волосіні відбувається під прямим кутом. Жива приманка підсідає на гачок. Природна форма і рухи мотиля, що звивається, привертають рибу. Додатковий фактор – природний аромат. Таке грузило не вимагає від рибалки надмірно активної гри. Всю «роботу» зробить наживка. Популярні моделі цієї категорії – крапля та дробинка. Оснащення підходить для мирної риби та хижаків, що зберігають активність цілий рік.

Безмотильні мормишки – які вони

Відрізняються формами, розміром, кольором. Але всіх поєднує одне – мормишка безмотилка не передбачає насадку живої приманки. Моделі цієї групи представляють фігури, що імітують представників природного раціону риб. Чим вони реалістичніші, тим продуктивніше пройде рибальський день. Підвищити шанси без наживки допомагають ароматичні спреї. Безмотильні мормишки вимагають більшої активності – важливо створити зрозумілу та привабливу для риб гру. Фіксація оснастки на волосіні відбувається під кутом 45°. Ефективне оснащення для літньої риболовлі.

Ефективний лов на мормишку – огляд моделей

Уловисті моделі:

види мормишок

Мормишка гвоздешарик.

Складається із класичного циліндричного тіла (гвоздик) з вушком. Приєднання підвіски у формі кульки дає оснастку гвоздешарик. Привабливість приманки забезпечує стукіт, який виникає при ударі циліндра об кулю в ході гри.

Мормишка відьма.

Варіація чортика, але вже з чотирма гачками. Приваблює як хижаків, так і мирну рибу. Приманка імітує рухи підводних комах. Організовуючи проводку з глибин, можна підхопити судака чи щуку.

Мормишка гвоздекубик.

Ще одна варіація гвоздика. Виходить в результаті підсадки кубика, що переливається. Продуктивно працює у стоячій воді або при слабкій течії. Куб-хамелеон ефективний для підлідної риболовлі. Звук і блиск, що виникають при розгойдуванні кубика, спокушають рибу. Привабливий для окуня та плітки.

Мормишка уралка.

Класична модель оснащення. Подано у формі трохи вигнутої краплі. Підходить для клювання з живою та штучною наживками. У другому випадку варто додати на цівку строкатий кембрик, різнокольоровий бісер. Показує результативні клювання з лящем, окунем, плотвою.

Мормишка коза.

Популярна варіація грузила чортик, але з двома зачепами. Виготовляється з латуні або міді. Універсальна приманка, яка за вміння працювати з нею показує хороший результат. Приваблює мирну рибу, цікава і для хижаків. У зимовий час упіймання ведеться через лунку.

Мормишка мураха.

Назву приманка отримала через схожість із однойменною комахою. Металева конструкція сегментована за довжиною. Стандартна маса – 0,3 г. Використовуючи намистини, вагу можна наростити. Здійснюючи амплітудні коливання, дії грузика імітують мураху, що рухається у воді. Ефективна в період активності плітки, підліщика та зрілого ляща.

Мормишка банан.

Форма виробу визначила його назву. Довге, трохи вигнуте грузило виконується переважно з вольфраму. Безмотильна конструкція має велику подібність з природним кормом риб - личинками мормишки. Асортимент кольорів включає яскраві насичені відтінки, сріблясті та золоті тони. Продуктивно працює у різних умовах літньої риболовлі.

Мормишка котяче око.

Конструкція складається з двох частин – тіла та «котячого ока». Форма тіла може бути будь-якою. Популярна традиційна форма циліндра. Можливе встановлення крапельки, вівсинки. Особливість оснащення – велика куля зі  смужкою, що переливається. Відтінок його може бути будь-яким. Як стверджують затяті рибалки, зелений приваблює плотву та язя, молочний та білий – ляща, жовтий та помаранчевий – окуня.