Лов судака та щуки на джиг

15.11.2022

Як ловити судака на джиг

Судак обережний, місця його проживання не завжди вдається точно визначити без попередньої розвідки. Але вибір правильної техніки вудіння, грамотний підбір приманок та снастей дадуть відмінний результат. Лов судака на джиг – один з найрезультативніших прийомів упіймання ікластого. Дана техніка дозволяє полювати на хижака на незамерзаючих ділянках відкритих водойм протягом цілого року як з лінії берега, так і з човна.

Як ловити судака на джиг

Лов судака на джиг – райони проживання ікластого

Полювання на судака джигом зазвичай відбувається на глибині 4-10 м. На ділянках з мулистим дном ймовірність зустрічі з рибою мінімальна. Улюблені акваторії хижака – придонні шари водойм з кам'янистим, глинистим або піщаним дном. Покриті черепашником поверхні також викликають підвищений інтерес ікластого. Таких ділянок тримаються коропові – основа раціону судака.

Щодо форм поверхні, зграї хижака надають перевагу місцевості зі складним рельєфом. Найбільш результативні клювання судака на джиг відбуваються по краях пагорбів і на ділянках виходу з глибоких ям, по брівках русел і звалах на великій глибині, під мостами, на ділянках поблизу затоплених будов.

Секрети лову судака на джиг – основні правила полювання

У полюванні на судака важлива кожна деталь:

  1. Довжина вудлища. Вибір снасті залежить від локації вудження. У разі упіймання ікластого з берега вибирайте вудлище довжиною 2,4-2,7 м. Так ви суттєво знизите ймовірність зачепів приманки за каміння та корчі. При полюванні на судака з човна на джиг можна обмежитися спінінгом завдовжки 2,1-2,4 м.
  2. Податливість снасті. Ловля джигом передбачає миттєву реакцію на дії рибалки. Тому вудилище має бути жорстким і швидким, а краще – ndash; надшвидким.
  3. Вибір шнура. Важлива складова успішного проведення – Точна реакція силікону. Для цього необхідна гарна волосінь. Підійде плетений шнур нерозтяжний невеликого діаметру (0,08-0,12мм), здатний витримувати велике навантаження.
  4. Підбір приманки. Вибір силікону залежить від особливостей ділянки та типу водойми. Для клювання в стоячій воді підійдуть віброхвости та твістери з хвостами у вигляді молота та серпа. Такі приманки добре взаємодіють із потоками води, створюючи м'яку та привабливу для риби вібрацію. Для упіймання ікластого в річці підійде силікон з хвостом у формі вилки, що створює цікаву гру при опусканні на дно.
  5. Техніка лову судака на джиг Універсальним способом анімації є ступінчаста проводка. Це чергування прискорених підмотування та короткочасних зупинок або навпаки – подовження фази доведення силікону. Альтернативний варіант передбачає рухи пензлем, створюючи посмикування вершинкою. Не робіть далекі занедбаності. Шанси на успішний лов судака на джиг з берега не збільшуються з дальністю польоту силікону. Найчастіше хижак плаває неподалік і супроводжує приманку, атакуючи її вже поряд із берегом. Для успішного підсікання намагайтеся уникати на останніх метрах сильних ривків.
  6. Судак на джиг – особливості оснащення. Щоб скоротити кількість зачепів і покращити прилягання грузила на дно, використовуйте обтяжувачі великої площі. Це може бути крапелька, паличка або навіть кулька. Головним моментом є спосіб монтажу. І тут оснастка джиг риг на судака – Найкращий варіант. Техніка передбачає кріплення повідця, грузила та гачка з принадою в одній точці. При русі такого монтажу в будь-якому середовищі – прямуванні у воді або польоті в повітрі – грузило перебуватиме попереду, а силікон і шнур будуть йти позаду.
  7. Вага джиг-головки для лову судака. Вибір грузила залежить від типу водойми. Для упіймання хижака в стоячій воді підійде головка вагою 5 г. Плавне неквапливе ковзання привертає увагу хижака. Якщо джиг на судака відбувається на річках з плином, вага грузила необхідно збільшити. Якщо глибина водоймища невелика, а рух води стрімкий, вибирайте джиг-головки вагою від 10 г. У разі глибокої та швидкої річки знадобиться грузило від 20 г. В іншому випадку зростає ймовірність закрутитися приманці в пінистій водній масі.

Знаючи секрети лову судака на джиг, ви зможете здійснювати результативні проводки не лише на вже перевірених, а й нових локаціях.

 

Судак на джиг – фактор сезонності

Лов судака взимку на джиг та в інші пори року має ряд особливостей:

  1. Весна. Через 2 тижні після танення льодів починається полювання на ікластого. У цей період риба йде щільними зграями і добре реагує на приманки лише на рівні придонного горизонту. У квітні найрезультативніші денні клювання, у травні – в ранковий час і перед заходом сонця. З середини травня хижак йде на нерест, і зловити його малоймовірно.
  2. Літо. Зростання температури знижує харчову зацікавленість судака. У цей час найбільш результативними будуть клювання на світанку та вночі з використанням приманок із флуоресцентним покриттям. Вдень на успішну рибалку можна розраховувати в похмуру погоду, коли йде дощ або тривалий період похолодання. З наближенням осінь спека спадає і клювання риби посилюється.
  3. Осінь. Найпродуктивніший сезон у затриманні хижака – цей час з початку вересня до замерзання водойм. Зі зниженням температури судак збивається в зграї. Його часто можна знайти в місцях годівлі білої риби. густери, плітки, підліщика, синця. Лов судака в листопаді на джиг відбувається в агресивному стилі – на швидких ривках та коротких паузах.
  4. Зима. На улов можна розраховувати на ділянках водойм, що незамерзають. Поведінка хижака в цей час пасивна – риба мало переміщається не більше акваторії, а мешкає на вибраних місцях стоянки. Клювання може відбуватися у будь-який час дня та ночі. Хороший результат дають вертикальні проводки до донних основ звалів, до зимувальних ям. Вивчивши донний рельєф та точки стоянки риби, можна розраховувати на результативні клювання.

В інтернет-магазині Дніпро-Свинець ви знайдете все необхідне для лову судака джигом – спінінги, приманки, котушки, шнури та волосіні, розхідники, аксесуари для зимової риболовлі.