Лов окуня взимку

09.12.2022

Лов окуня взимку в Україні

Деякі рибалки люблять виловлювати окуня в холодну пору року. Інші, навпаки, намагаються цього не робити, пояснюючи відмову від зимової риболовлі неможливістю передбачити клювання, складністю відшукати хижака, який постійно переміщається акваторією під льодом. Знаючи про те, як правильно відбувається лов окуня взимку, вдасться не тільки отримати задоволення від полювання на смугастого розбійника, але й отримати важкий улов навіть суворою зимою, коли зловити іншу рибу неможливо.

Особливості лову окуня взимку

Універсальних секретів лову хижака просто не існує. Рибалка повинен розуміти особливості життєдіяльності цього виду в холодну пору року і знати про біологічні особливості водоплавного та смакових уподобань. Тоді вдасться правильно підібрати приманки, снасті, вибрати правильну техніку улову та успіх буде забезпечений.

Дослідні рибалки кажуть, що полювання на хижака за холодної погоди безпосередньо залежить лише від обраної тактики. Техніка може відрізнятись в залежності від місяця. Тобто на початку зими рибалці доведеться зробити багато лунок на поверхні льоду та вивчити велику територію водойми. Але тим часом хижак трапляється на живця. У період пасивності вдасться зловити видобуток, змінивши тактику гри або використовуючи спеціальний прикорм.

Бувалі рибалки давно помітили, що поведінка хижої риби безпосередньо залежить від погодних умов. Тому якщо протягом кількох днів температура повітря не стрибала вгору-вниз, залишалася стабільною, можна сміливо вирушати на полювання на хижака. За таких погодних умов ловиться різновид непогано.

Крім того, стабільна температура вказує, що клювання буде високим. Також деякі рибалки радять мисливцям-початківцям стежити за давніми прикметами, що допомагають визначити уловисті дні.

  1. Наприклад, при повному місяці окунь ловиться погано.
  2. Якщо атмосферний тиск падає, то хижак, навпаки, стає більш активним і лов з льоду виявиться максимально продуктивним.
  3. У відлигу риба теж непогано клює, це помічено давно.
  4. У принципі в зимовий період хижак ловиться аж до зниження температури навколишнього середовища до -15 градусів за Цельсієм.

Лов окуня взимку на балансир

Коли у вас планується зимова блешня на окуня — використовуйте балансіри. При підлідному полюванні саме це оснащення посідає почесне місце. Таку тактику потрібно вибирати новачкам підлідного блиску. Техніка досить проста. Її легко вивчити і легко використовувати. Якщо ж балансир використовується в руках досвідченого рибалки, то оснащення буквально викосить водоплавних розбійників із лунки. Також можна використовувати балансир поряд із багатьма іншими обманками або ловити лише на балансир. Це особистий вибір кожного.

Відразу зазначимо, що лов окуня взимку на силікон не такий поширений, як у літній період. У теплу пору року окунь добре ловиться на м'яку приманку. Тому в холодну пору року силікон, у тому числі їстівний, краще використовувати досвідченим мисливцям, які вміло поводяться з оснащенням і розуміють, що професійне використання може скласти серйозну конкуренцію блешні та блешні.

М'які силіконові приманки на окуня приваблюють хижака. До того ж оснастка коштує недорого і представлена ​​у численних варіантах, серед яких вдасться підібрати оптимальну для вилову хижої риби. Єдиний недолік силікону полягає в тому, що він занадто м'який і після атаки хижака може порватись або частково вийти з ладу.

Зимова риболовля на окуня - оснастка

Чому ж така важлива спеціальна зимова вудка на окуня і чому варто прислухатися до порад? Справа в тому, що в холодну пору року правильно підібрана вудка не створює дискомфорту. При вилові з лунки потрібно користуватися виключно зручним пристроєм, який добре лягає в руку.

Комфортний хват дозволить вільно маніпулювати вудлищем, провокуючи смугастого хижака на захоплення приманки. Смугастий окунь узимку добре ловиться на зимову вудку з безмотилкою та насадкою, яку називають окуневою вудкою. Це найпопулярніший варіант снасті для зимової риболовлі, що включає в конструкцію монтажу волосінь, сторожку та легке вудлище. При лові хижака потрібно трясти вудлище, залучаючи рибу. Також використовується:

  • вудочка на безмотилку;
  • вудильник для блиснення окуня;
  • удильник для лову на балансир.

На ринку можна вибрати як недорогу китайську вудку та оснащення, так і снасті вітчизняного виробника, які відрізняються високою якістю та доступною вартістю.

Де шукати окуня взимку

Це питання ставив собі кожен рибалка хоча б один раз у житті, збираючись на підводне полювання на хижака. Існує думка, що в холодну пору року цей різновид у величезних кількостях водиться у великих водоймах і зовсім недалеко від прибережної лінії. Насправді, це міф. З берега можна зловити лише того окуня, який сам кинеться на гачок, що малоймовірно.

Отже, коли хочеться виловити велику особину, потрібно вирушати до водойм із глибиною до 8 метрів. І пам'ятайте, що хижак не любить ділянки з рівним дном. Він обожнює височини та поглиблення. Риба водиться «пупках», де хижак займає зручне місце і сидить там годинами. Біля поглиблень можна робити підгодовування. Там же непогано клює на живця.

Як ловити окуня взимку

Щоб забезпечити улов, потрібно зробити 3-5 лунок на льоду за метр один від одного. Лунки треба бурити до ряду. Таким чином вдасться провести грамотний пошук і намацати ті самі ями чи пагорби, де ховається хижак. Чим більше лунок, тим більша ймовірність гарного улову.

Пам'ятайте, що на великі приманки часто кидаються дрібні та середні особини. А на дрібну приманку і навіть на невелику блешню вдасться добути рибу вагою до 2 кг. Пам'ятайте, що великі особини люблять обережно. Тому приманювати їх потрібно акуратно, не роблячи надто різких рухів.

Покупка якісної вудки, призначеної для зимової риболовлі, набір хороших уловистих снастей — гарантія вдалого полювання на найхитрішого хижака як великого, так і дрібного. Вдалої зимової риболовлі!